Warning: mysql_real_escape_string(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /hermes/bosnacweb01/bosnacweb01bj/b871/ipg.fortnieuwamsterdam2/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /hermes/bosnacweb01/bosnacweb01bj/b871/ipg.fortnieuwamsterdam2/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152 Herontwikkeling | Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam

Herontwikkeling

Revitalisering Fort Nieuw Amsterdam

Opzet

Op 28 januari is de Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam opgericht, waarin Surinaamse en internationale partners samenwerken aan de herontwikkeling van het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam tot de magnifieke plek die het ooit voor de Surinaamse bevolking en buitenlandse bezoekers is geweest.

Cultureel-educatief

Fort Nieuw Amsterdam komt een belangrijke plek toe: als baken in de Surinaamse geschiedenis en als bijzonder cultureel erfgoed. De fysieke plek waar twee rivieren en het verleden samen komen. Die plaats in de geschiedenis rechtvaardigt de belangrijke rol die het Fort in de toekomst krijgt als centrum waar gestreefd wordt naar bewustwording van en kennis over de Surinaamse eenheid. Als openluchtmuseum is het de bedoeling dat Fort Nieuw Amsterdam naast erfgoedcentrum ook centrum wordt van educatie en vrijetijdsbesteding. Daarvoor is het nodig dat eerst de restauratie van het vroeg 19e eeuwse verdedigingswerk met onder meer de kruithuizen, de waterwerken, en de strafgevangenis uit 1874 ter hand wordt genomen.

herontwikkeling_1.jpg

Natuur en omgeving

Het Openluchtmuseum is gesitueerd in een groot, parkachtig landschap, begrensd door de stervorm van het verdedigingswerk. De directe omgeving wordt gevormd door het karakteristieke dorp Nieuw Amsterdam en omgeven door de bij het fort samenvloeiende Suriname- en Commewijnerivier met een zeer rijke (oever- en swamp)flora en fauna. In de rivieren zijn dolfijnen te zien, rode ibissen in de mangrovebossen, zeeschildpadden op het nabijgelegen Matapicastrand, kaaimannen in de waterlopen van het fort, en nog veel meer. Het parklandschap van het Openluchtmuseum wordt verfraaid, er worden wandelpaden aangelegd en er komt een informatiecentrum over de historie van het Fort en de omgeving, waarbij ook aandacht wordt geschonken aan de unieke omliggende natuur.

Recreatie

Tenslotte biedt het Openluchtmuseum ruimte en mogelijkheden voor cultureel-recreatieve evenementen, zoals traditionele muziek, zang en dans. Maar ook voor meer alledaagse recreatieve tijdbestedingen, waaronder vissen, wandelen of iets eten en drinken. Het organiseren of faciliteren van deze activiteiten moet mede bijdragen aan de attractiewaarde van het Openluchtmuseum. Kinderen en hun ouders zijn hierbij een belangrijke doelgroep.

Brede samenwerking

Het project is gestoeld op de samenwerking tussen Nederland en Suriname op het gebied van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Vanuit Suriname zijn onder andere het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Cultuur en de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) als belangrijke partners bij de herontwikkeling betrokken. En vanuit Nederland wordt meegewerkt door het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, de NV Stadsherstel Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

Daarnaast is samenwerking tot stand gebracht tussen onder meer de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) te Paramaribo en de Stichting Herstelling uit Amsterdam. Beide stichtingen bieden scholing en werkervaring aan jongeren, die in het reguliere onderwijs zijn uitgevallen. Deze jongeren krijgen de kans om zich via op hun situatie toegespitste beroepsscholing en werkervaring alsnog voor de reguliere arbeidsmarkt te kwalificeren. Het brede scala aan werkzaamheden op het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam biedt voor de Surinaamse jongeren een uitstekende gelegenheid om naast hun theoretische scholing ook de vereiste werkervaring op te doen. Al doende wordt (samen-)gewerkt aan de toekomst van de jongeren en het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Ook de organisaties en de zogenaamde werkmeesters willen en kunnen van elkaar leren. Het project biedt een concrete basis voor die onderlinge kennisuitwisseling.herontwikkeling_2.jpg

Duur project

Het werk is gestart op 1 mei 2008 en duurde 3 jaar.

Perspectief

Na afloop van het project moet er een (opnieuw) toonaangevend Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam zijn ontstaan: Eén van de belangrijkste trekpleisters in Suriname voor de lokale gemeenschap, geïnteresseerden in de Surinaamse geschiedenis, waaronder vooral ook schoolkinderen, en overige bezoekers en toeristen. De duurzame exploitatie van het Openluchtmuseum moet zijn verzekerd, onder meer door het organiseren van inkomstengenererende activiteiten en evenementen

Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne